Historiaa

Hämeen läänin nuorisoseurat järjestivät Hämeenlinnassa 1902 suuret urheilujuhlat. Hämeenlinnan juhlien innostamana perustettiin maakuntaan 20 uutta urheiluseuraa joukossa Tuuloksen, Hauhon, Lammin ja Kosken pitäjien alueen kattava SÄKIÄ-seura, joka tuli mainittujen pitäjien yhteiseksi urheiluosastoksi.

Varsinainen alku seuralle on lähtenyt Tuuloksesta ja urheiluosasto Säkiä mainitaan opettajien perustamaksi. Tuuloslainen agronomi sekä runoilija Eero Eerola, jonka kerrotaan antaneen seuralle nimeksi Säkiä, sen suuren kalan mukaan, joka aikanaan vielä 1800-luvun alkupuolella uiskenteli Pääjärvessä ja kansan muistitiedon mukaan eksyi joskus Tuuloksen matalaan Suolijärveenkin.

Kun Säkiä 1903 perustettiin Tuuloksen. Kosken, Lammin ja Hauhon nuorisoseurojen yhteiseksi urheiluosastoksi elettiin maassamme niin sanottua sortokautta. Keisarillinen senaatti valvoi vahvasti järjestöjen ja yhteisöjen toimia maassamme. Sallittiin ainoastaan yhteisöjä, jotka kuuluivat raittiusyhdistyksiin, työväenyhdistyksiin, V.P.K:n alaisiin yhteisöihin tai nuorisoseuroihin.

Senvuoksi Säkiänkin alku liittyy nuorisoseuroihin. Säkiän toiminta tähtäsi kansallisen itsetunnon säilyttämiseen ja isänmaallisen hengen ylläpitämiseen. Senvuoksi sillä oli runsaasti alkuvuosina laajaa henkistä toimintaa, joissa aatteelliset puheet näyttelivät huomattavaa osaa.

Perustamisvuodesta 1903 alkaen kilpailivat Hauho, Tuulos, Lammi ja Koski SÄKIÄN SARVESTA kiertopalkintona 5-ottelussa 5-miehisin joukkuein. Sarvi on nyt Säkiän palkintokaapissa Lammin kunnanviraston kahviossa.

Maineikas Säkiän lippu

Nuorisoseurojen liiton Pyrkijä-lehti kirjoitti 1930-luvulla: "Keskusseuran järjestämien kilpailujen lisäksi ovat muutamat lähekkäin olevat seurat järjestäneet usein hyvinkin huomattavia urheilukilpailuja. Erittäin suuren maineen saavuttivat aikoinaan järjestetyt Lammin, Kosken, Hauhon ja Tuuloksen nuorisoseurojen yhteisten juhlien n.s Säkiä juhlien kilpailut".

Kiertopalkinnoksi niihin hankittiin erikoinen ja hyvin arvokas palkinto. Taiteilija Hjalmar Munsterhjelm piirsi Hämeen läänin jalkaväkirykmentin komppanian lipusta mallin, jonka mukaan valmistettiin kiertopalkinoksi lippu mainittujen pitäjien nuorisoseuran hankkimista aineista.

Hjalmar Munsterhjelmin 1910 piirtämä Säkiän lippu, jonka ompeli hänen sisarensa. Lippu tuli maksamaan silloin 400 markkaa.

Untulan urheilukenttä valmistui 1954

Hyvin huomattava tapahtuma Lammilla oli uuden urheilukentän valmistuminen Untulaan. se oli merkittävätapaus myös silloisen Säkiän urheiluelämässä.